בימי שני, חמישי, שבת, חגים ובתוך זה באירועי מצווה, מוציאים את ספר התורה ו"בעל הקורא" עומד על הבמה וקורא בספר עבור כלל הציבור. הבמה (בלשון האשכנזים או התיבה בבתי כנסת הספרדים) ממוקמת במקום מרכזי וצריכה הן לפאר את בית הכנסת והן להיות שימושית. במה מוגבהת מאפשרת לראות טוב יותר את הקורא בתורה ובחלק מבתי הכנסת נתפסת כמכובדת יותר. ישנם סוגים רבים ומגוונים של במות לבית כנסת וניתן להתאים כל אחת מהן לגודל בית הכנסת. במועדים מסויימים במהלך חיי המוצר, הבמה צריכה להחזיק עומס של מאות קילוגרמים ואף יותר מכך (חבורת נערים בגיל העשרה המתקדם שרוקדת בעוצמה בשמחת תורה היא אתגר הנדסי משמעותי.
כדי לעמוד בעומס אנו בלביא מייצרים שאסי נסתר לבימה, עשוי סבכת מתכת מסיבית. הסבכה מאפשרת עמידה בעומסים גדולים לאורך עשרות שנים ומונעת את התופעה המוכרת בבימות עץ – חריקות לא נעימות בזמן התפילה ואי נעימות של העולה לתורה מרעש משקל גופו בעת העליה לבימה.
על גבי הבמה ממוקם שולחן הקריאה בתורה, אשר גם הוא נקרא בשמות שונים – יש הקוראים לו בימה כחלק ממכלול בימה ושולחן, יש הקוראים לו תיבה ויש שהוא נקרא שולחן קריאה. אין זה חשוב איך אתם קוראים למוצר זה – נדרש נסיון רב כדי להכיר את כל השיקולים העיצוביים והמנהגים השונים ובכך אתם יכולים להסתמך על נסיוננו הרב.
מדוע במה בבית כנסת היא יתרון?
היתרון הבולט של במה הוא יצירת אזור תחום שבו ניתן לקרוא בספר התורה. הבמה רחבה דיה כדי שמספר קוראים ומתפללים יוכלו לשהות בה יחד. בדרך כלל, מציבים על הבמה ספסל שמאפשר לעולים או לקוראים להמתין בנוחות. הספסל יכול לשמש גם לאחסון במידת הצורך. המידה המומלצת שלנו לבימות היא 2.4X2.4. מידה זו לוקחת בחשבון את המוטיבציה שיש במרבית בתי הכנסת – למצוא מצד אחד את המידה שמאפשרת שימוש ברווחה, יחד עם "תפיסת מקום" מינימלי על חשבון מספר מקומות הישיבה בבית הכנסת.
איך נראה העיצוב של הבמה?
עיצוב הבמה משתנה מבית כנסת אחד לאחר ובפרוייקטים בהם יש גם בימה וגם ארון קודש, המלצתנו היא להתחיל מעיצוב ארון הקודש ולאחר מכן לעצב בימה בהשראת עיצוב ארון הקודש. אצלנו בלביא – הבית של בתי הכנסת, מחלקים את סגנונות העיצוב לשניים: בימות בסגנון מסורתי ובימות בסגנון המודרני.
בימות בסגנון מסורתי – בימות המותאמות לאופי המסורתי והעיצוב המסורתי של בית הכנסת. בימות אלו בדרך כלל יהיו בגוון עץ מהגוני או גוון כהה אחר, משויף ומוחלק בלכה ויהיו עליהן עיטורים מגולפים. הבימות המסורתיות מומלצות עבור בתי כנסת גדולים שסגנון העיצוב שלהם הוא עתיק. גוון העץ של הבימה יכול להתאים לארון הקודש, לספריות וגם לכיסאות בית כנסת. המטרה לייצר מוקד מרכזי שמותאם לשאר החלל.
במות בסגנון המודרני – הבימות המודרניות הן בימות בעלות עיצוב קליל ועדכני יותר. על גבי במות אלו העיטורים שיופיעו יהיו עדינים, אם בכלל. גם הבמות בסגנון המודרני יהיו עשויות מעץ, אך הצבעים יכולים להיות יותר בהירים ויותר טבעיים. המראה הוא בקווים נקיים ושילוב של עץ יחד עם זכוכית מעוטרת או חומרים אחרים. הבמות המודרניות מומלצות עבור בתי כנסת קטנים ובתי כנסת שסגנון העיצוב של פריטים אחרים בהם הינו מודרני.